Ψηφιακή δερματοσκόπηση

Ψηφιακή δερματοσκόπηση

papathemeli.gr

Το δερματοσκόπιο είναι ένα πολύ σημαντικό όπλο που έχει στην διάθεση του ο δερματολόγος για την αξιολόγηση των σπίλων και την έγκαιρη διάγνωση του κακοήθους μελανώματος και άλλων όγκων του δέρματος.

Το κακόηθες μελάνωμα ξεκινάει από τα μελανινοκύτταρα της επιδερμίδας και εμφανίζεται κατά κανόνα σε άτομα ανοιχτόχρωμου χρώματος (φωτότυπος I και II) με ιστορικό επαναλαμβανόμενων ηλιακών εγκαυμάτων. Είναι πολύ επιθετικός καρκίνος, αλλά αν διαγνωστεί και αντιμετωπιστεί χειρουργικά σε πρώιμο στάδιο η πρόγνωση είναι καλή. Ένας μικρός αριθμός μελανωμάτων παρουσιάζεται σε προϋπάρχοντες μελαγχρωματικούς σπίλους. Στην πλειοψηφία του όμως το μελάνωμα παρουσιάζεται αιφνιδιαστικά σε σημείο όπου δε υπήρχε προηγουμένως κανένας σπίλος αλλά φυσιολογικό μέχρι πρότινος δέρμα (de novo). Για την αξιολόγηση των μελανοκυτταρικών σπίλων και την ανίχνευση προειδοποιητικών σημείων μελανώματος χρησιμοποιούμε στην κλινική πράξη τον κανόνα ABCDE, όπου τo Α εκφράζει την ασυμμετρία (ASYMMETRY), το Β εκφράζει το όριο (BORDER), το C εκφράζει το χρώμα (COLOR), το D εκφράζει τη διάμετρο (DIAMETER) και το E εκφράζει την εξέλιξη ή την αλλαγή (EVOLVING). Σημαντικό εργαλείο στην διάθεση του δερματολόγου για την αξιολόγηση των σπίλων σε μεγέθυνση είναι το δερματοσκόπιο, που παρέχει τη δυνατότητα αξιολόγησης οπτικών χαρακτηριστικών που δεν είναι ορατά με γυμνό μάτι. Παράλληλα με την ψηφιακή δερματοσκόπηση υπάρχει η δυνατότητα αποθήκευσης των εικόνων σε υπολογιστή με σκοπό την παρακολούθηση της εξέλιξης των σπίλων και τη σύγκριση σε επανέλεγχο.

Το δερματοσκόπιο αποτελεί το στηθοσκόπιο του Δερματολόγου και έχει επιφέρει τα τελευταία χρόνια επανάσταση στην έγκαιρη διάγνωση των όγκων του δέρματος, ενώ παράλληλα μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε φλεγμονώδεις δερματοπάθειες και για την ακριβή διάγνωση παθήσεων των τριχών (τριχοσκόπηση).

δερματοσκόπηση